Hvordan finder lokale virksomheder kunder online?

Små og lokale virksomheder har som regel hverken behov for eller råd til at anskaffe et stort marketing automation system. Men mindre kan også gøre det. Og ikke mindst automatiseringsdelen er vigtig for små virksomheder, da de ikke har tid og ressourcer til løbende marketingarbejde.

Men hvilke marketingaktiviteter er nødvendige for, at en lille lokal virksomhed kan finde kunder online? Lad os prøve at dykke lidt ned i problemet.

Google er vigtig

I dag finder kunder lokale virksomheder ved at søge i Google. Sådan er det! Skal du bruge en ny tandlæge, så går du i Google og skriver ‘tandlæge’ – måske med et bynavn tilknyttet for at være sikker på, at tandlægen er beliggende i nærheden af dig. Det kan se således ud:

søgeresultat i google for lokale virksomheder

Læg mærket til hvordan søgeresultaterne er bygget op.

De fire øverste resultater er betalte annoncer – Google Ads. Her betaler annoncøren til Google, hver gang en bruger klikker på linket.

Dernæst kommer der en sektion med placeringer på et kort, hvor der er tre udvalgte firmaer (tandlæger i dette tilfælde) nævnt med henvisning til deres website og hvor de er beliggende. Disse data kommer fra Google My Business.

Endelig kommer de “rigtige” og organiske resultater – men altså et godt stykke nede på siden. Dem er der 9 af i dette tilfælde (jeg har kun vist 2 på billedet). De organiske resultater er dem man kan påvirke via SEO.

Som billedet viser er det derfor vigtigt for en lokal virksomhed at være til stede i alle tre områder i Googles søgeresultat på side 1. For kun på den måde kan du være sikker på at de lokale kunder finder dig.

Og hvordan gør du så det og med så megen automatisering som mulig.

Google Ads

Som lokal virksomhed er det vigtigt at du anvender Google Ads for at komme helt til tops i Google. Du bør sætte en kampagne op med de vigtigste søgeord for dit marked. Det skal være søgeord, der er “salg i” og ikke søgeord, hvor folk bare leder efter noget information. F.eks. duer ‘hvad er en rodbehandling” eller ‘hvad er paradentose’ ikke, hvis du er tandlæge. Start småt ud med kun få søgeord og se så hvordan det virker. I starten skal du overvåge resultaterne nøje, men når det virker, kan du nøjes med at tjekke hver måned eller måske endda hvert kvartal.

Google My Business

For at komme på kortet i Googles søgeresultat skal du oprette en Google My Business profil og udfylde den med masser af god information. Det er meget vigtigt, at alle relevante rubrikker udfyldes. Desuden bør du uploade nogle billeder fra din forretning – så mange som muligt. Og så er det vigtigt at du får nogle Google anmeldelser – gerne gode! Du kan se på de eksisterende resultater på kortet, hvor mange gode anmeldelser, der skal til.

Det vil være en god idé at automatisere processen med at få nye anmeldelser. Det kan f.eks. ske ved at du sender en email hver gang en ny kunde har købt hos dig med opfordring til at anmelde dig på Google.

SEO

Endelig mangler vi de organiske resultater, som du kan forbedre ved hjælp af SEO. Det bliver for omfangsrigt at komme ind på SEO i detaljer her, men du skal sørge for at målrette dit indhold på hjemmesiden mod relevante søgeord, som din målgruppe anvender, når de leder efter dig og dine produkter/services. Og så skal du have andre websites til at linke til dig. Det kan være svært at automatisere denne proces, så her anbefaler jeg, at du tager fat i et SEO bureau, der kan gøre det for dig. For en lokal virksomhed behøver det ikke at være dyrt, men du skal nok regne med 3.000-5.000 kr. pr. måned i min. 6 måneder – måske mindre. Det kommer an på konkurrencesituationen.

Når du er til stede i alle tre sektioner i Googles søgeresultater, så begynder trafikken og kunderne for alvor at strømme ind til dig. Som du kan se på billedet ovenfor er der kun én tandlæge, der er repræsenteret i alle tre sektioner – Hillerød Tandlægerne. Det er tilfældigvis vores kunde – og de får løbende masser af nye patienter…